Letselschade bij een bedrijfsongeval
Ongelukken op het werk komen helaas vaak voor. Wanneer een ongeluk op of tijdens het werk gebeurt, is de werkgever meestal aansprakelijk. Dit komt omdat de werkgever een wettelijke plicht heeft om te zorgen voor een veilige werkomgeving.
Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval? Dan heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Wij helpen u graag bij het claimen van uw recht.
Wat valt er onder een bedrijfsongeval?
Bedrijfsongevallen kunnen op veel verschillende manieren voorkomen. Zo kunnen werknemers in de bouw te maken krijgen met een val van een steiger of een instortende constructie. Ook komt het regelmatig voor dat ongelukken gebeuren met machines, bijvoorbeeld wanneer de bediening niet meer goed werkt of iemand met zijn hand bekneld raakt. In de zorg kan een begeleider letsels oplopen door een aanval van een cliënt.
Ook ongelukken tijdens zakelijke ritten of ander werkgerelateerd verkeer vallen onde bedrijfsongevallen.
Voor dergelijke situaties is de werkgever verplicht om een goede verzekering af te sluiten die de letselschade van werknemers rechtvaardig vergoedt.
Welke personen kunnen een bedrijfsongeval overkomen?
Een bedrijfsongeval beperkt zich niet alleen tot werknemers met een vast contract. Ook de volgende typen arbeidskrachten kunnen aanspraak maken op een letselschadevergoeding:
- Uitzendkrachten;
- Zelfstandigen zoals ZZP'ers;
- Stagiaires;
- Vrijwilligers;
- Werknemers van (onder)aannemers.
Dit brede begrip van 'arbeidskracht' betekent dat veel mensen recht hebben op schadevergoeding, ook als ze geen directe werknemer zijn van het bedrijf waar het ongeval plaatsvond.
Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
Bij de meeste bedrijfsongevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers die werken ondder een uitzendovereenkomst. Hier kunnen zowel het uitzendbureau als het inlenende bedrijf aansprakelijk worden gesteld. In de bouwsector kan een hoofdaannemer verantwoordelijk worden gehouden als een werknemer van een onderaannemer betrokken raakt bij een ongeval.
Elke situatie is uniek en vereist een eigen aanpak. Een letselschade advocaat kan u hierbij helpen door precies uit te leggen wie aansprakelijk is en wat uw rechten zijn in uw situatie.
Wanneer is een werkgever aansprakelijk?
Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht om een veilige werkomgeving te bieden. Dit houdt in:
- Het zorgen voor veilige machines, materialen en werkplekken;
- Het geven van duidelijke instructies en opleiden van werknemers;
- Toezicht houden op veilige werkomstandigheden.
De werkgever moet na een bedrijfsongeval aantonen dat hij deze zorgplicht nagekomen is. Kan de werkgever dat niet bewijzen? Dan is hij in principe aansprakelijk.
Bedrijfsongeval door eigen schuld
Zelfs wanneer u als werknemer (deels) schuld heeft aan een bedrijfsongeval, is de werkgever meestal aansprakelijk. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, maar dat is natuurlijk bijna nooit het geval. Kan een werkgever opzet of bewuste roekeloosheid niet aantonen? Dan is de werkgever in principe aansprakelijk voor de schadeclaim van de werknemer.
Andere situaties
Er zijn nog meer situaties waarin u uw letselschade kunt verhalen bij uw werkgever. Bijvoorbeeld bij een ongeval bij het deelnemen aan het verkeer tijdens werktijd.
Heeft u twijfels over de aansprakelijkheid in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Wat te doen na een bedrijfsongeval?
Als u letselschade op het werk heeft opgelopen, kan er veel op u afkomen. In deze situatie is het belangrijk om te weten wat u kunt doen om uzelf te beschermen en de juiste stappen te zetten. Dit stappenplan helpt u om grip te houden op de situatie:
- Meld het ongeval bij uw werkgever
- Zorg dat het ongeval officieel wordt vastgelegd, bijvoorbeeld in het bedrijfslogboek of een intern ongevallenformulier.
- Vraag of het bedrijf een melding doet bij de Inspectie SZW (verplicht bij ernstige ongevallen).
- Laat u medisch onderzoeken
- Ook als u denkt dat het meevalt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te bezoeken.
- Een arts kan niet alleen uw gezondheid checken, maar ook een medisch rapport opstellen – dit kan later belangrijk bewijs zijn.
- Schrijf op wat er is gebeurd en verzamel bewijs
- Noteer zo snel mogelijk hoe het ongeval is gebeur, voordat details vervagen.
- Maak foto’s van de plaats van het ongeval, eventuele gevaarlijke omstandigheden en uw verwondingen.
- Vraag collega's of andere getuigen om hun verklaring op papier te zetten.
- Bewaar alle kosten en documenten
- Houd een overzicht bij van medische kosten, reiskosten, gemiste inkomsten en andere extra uitgaven.
- Bewaar bonnetjes, facturen en andere financiële documenten als bewijs.
- Vraag juridisch advies
- Neem contact met ons op voor vrijblijvend juridisch advies. Eén van onze letselschade advocaten kan u helpen om te bepalen waar u recht op heeft.
- Vervolgens kunnen we u helpen met het verhalen van uw schadevergoeding op de aansprakelijke partij.
- Doordat wij onze advocaatkosten kunnen verhalen op de aansprakelijke partij, is onze ondersteuning voor u meestal gratis.
- Laat vaststellen wie aansprakelijk is
- De werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om een ongeval te voorkomen.
- Een letselschadeadvocaat kan helpen om dit goed vast te leggen en verdere stappen te zetten.
Meldplicht bij ernstige bedrijfsongevallenNiet elk ongeval hoeft officieel gemeld te worden, maar bij ernstige letselschade is uw werkgever verplicht om het ongeval te melden bij de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie). Dit geldt als:
Het maken van een officiële melding kan invloed hebben op uw zaak, omdat Inspectie SZW kan onderzoeken of uw werkgever de veiligheidsvoorschriften heeft overtreden. Dit kan helpen bij het vaststellen van aansprakelijkheid. Twijfelt u of uw werkgever dit heeft gemeld? Een letselschadeadvocaat kan u hierbij adviseren en waar nodig actie ondernemen. |
Letselschade vergoeding bij een arbeidsongeval
Wanneer is vastgesteld dat de werkgever aansprakelijk is, heeft de werknemer recht op een vergoeding van de opgelopen letselschade. Dit omvat:
- Materiële schade: Zoals medische kosten inclusief het eigen risico, inkomensverlies en reiskosten;
- Immateriële schade: Ofwel smartengeld, de vergoeding voor psychisch leed en pijn.
Ziektewet bij een bedrijfsongeval
Als u door een bedrijfsongeval (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent, kan de Ziektewet een belangrijke rol spelen bij het behoud van uw inkomen. Dit geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor uitzendkrachten en andere arbeidskrachten zonder vast dienstverband. De Ziektewet vult uw inkomen aan wanneer u niet in staat bent te werken.
Blijvend letsel door een bedrijfsongeval
In het ergste geval kan een bedrijfsongeval blijvend letsel veroorzaken. Blijvend letsel kan uw leven ingrijpend veranderen. Denk aan het niet meer kunnen uitvoeren van uw werk of dagelijkse activiteiten, of het ervaren van voortdurende pijn. In dergelijke situaties is een letselschadevergoeding essentieel voor uw toekomst.
Voor veel werknemers is het een grote stap om een schadeclaim in te dienen tegen hun werkgever. Daarom is het belangrijk om de kans van slagen van een claim goed te beoordelen en te bespreken. Onze advocaten staan klaar om u hierin te begeleiden, zodat u met vertrouwen de juiste stappen kunt zetten.
Wat moet een werknemer bewijzen na een bedrijfsongeval?
Als werknemer hoeft u slechts aan te tonen dat het ongeval plaatsvond tijdens werktijd en dat u daardoor letsel heeft opgelopen. Dit kan worden bewezen via:
- Rapporten van de Arbeidsinspectie of Inspectie SZW, als uw werkgever het ongeluk heeft gemeld, dan doet de Inspectie SZW onderzoek naar het ongeval, de omstandigheden en het handelen bij een bedrijfsongeval;
- Getuigenverklaringen van andere mensen die aanwezig waren;
- Medische rapporten van uw huisarts of het ziekenhuis;
- Ongevallenrapporten van de werkgever.
De bewijspositie van een werknemer is dus gunstig, maar het is soms wel belangrijk om het benodigde bewijs te verzamelen. Win daarom tijdig advies in bij een letselschade advocaat.
Waarom een letselschade advocaat inschakelen?
Wanneer u letselschade heeft opgelopen bij een bedrijfsongeval, is het begrijpelijk dat u met veel vragen zit. Een letselschade advocaat kan u helpen deze vragen te beantwoorden en u bij te staan in het proces, zodat u zich kunt richten op uw herstel.
Onze letselschade advocaten helpen u met:
-
Duidelijkheid over uw rechten – Wij beoordelen uw situatie en geven u een helder advies over uw mogelijkheden.
-
Maximale schadevergoeding – Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft, inclusief medische kosten, gemiste inkomsten en smartengeld.
-
Persoonlijke begeleiding – Wij nemen de juridische zorgen uit handen, zodat u zich kunt focussen op uw herstel.
Hoe zit het met de kosten van een letselschade advocaat bij een bedrijfsongeval?
In de meeste gevallen moet de aansprakelijke partij niet alleen uw letselschade vergoeden, maar ook de kosten van juridische bijstand. Dat betekent dat u onze hulp meestal kosteloos kunt inschakelen. We begrijpen dat elke situatie uniek is en nemen graag de tijd om in een vrijblijvend gesprek uit te leggen hoe dit precies werkt voor uw zaak.
Keuning Letselschade Advocaten inschakelen?
Heeft u letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij bieden kosteloos en vrijblijvend advies over uw situatie en de mogelijkheden om schadevergoeding te claimen.