Letselschade claimen
Letselschade claimen, dat is iets waar cliënten van ons regelmatig wat moeite mee hebben. Voor slachtoffers van letselschade is het er namelijk doorgaans niet om te doen om beter te worden van een ongeval: men wil slechts zijn of haar schade vergoed hebben.
Toch begint ook dat met het indienen van een letselschade claim of het aansprakelijk stellen van de andere partij. Slechts door iemand aansprakelijk te stellen voor de schade wordt het mogelijk om een vergoeding te eisen.
Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is dus een noodzakelijk kwaad, en toch een hele stap. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten wat de kans van slagen is om iemand aansprakelijk te stellen. De letselschade advocaten van Keuning Letselschade Advocaten kunnen u voorlichten over de mogelijkheden in uw situatie.
Letselschade na een ongeval
De meeste gevallen van letselschade doen zich voor na een ongeluk. Het kan hier gaan om een ongeluk dat lichamelijk letsel tot gevolg heeft, maar ook kan het gaan om psychisch letsel zoals PTSS. Ook kan het zo zijn dat iemand als gevolg van het lichamelijke letsel komt te overlijden. In de letselschade noemen we dit dan ook wel overlijdensschade. Het zijn in dat geval meestal de nabestaanden van de overledene die recht hebben op schadevergoeding.
In ons werk komen wij vaak twee typen ongevallen tegen, namelijk verkeersongevallen en arbeidsongevallen. Bij deze typen ongevallen ontstaat vaak letsel, omdat er simpelweg vaak zware goederen, zoals een auto, motor, tractor of machine bij betrokken is. Vaak is er bij deze typen ongevallen een vergoeding van de letselschade mogelijk. Ook wanneer er sprake is van eigen schuld.
Letselschade vergoeding en een uitkering
Wanneer iemand niet meer kan werken na een ongeval, dan komt het regelmatig voor dat er ook recht bestaat op een uitkering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Ziektewet-uitkering of WIA-uitkering. Deze uitkering is vaak gebaseerd op het vroegere salaris. De uitkering is vaak echter niet even hoog als dat vroegere salaris. Als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van het ongeluk, dan is de aansprakelijke partij ook verplicht om daardoor ontstane schade te vergoeden. De vergoeding die het slachtoffer dan krijgt verandert in principe niks aan dat recht op uitkering vanuit de Ziektewet of WIA.
Anders kan dat laatste zijn op het moment dat iemand na het ongeval in de bijstand is geraakt. Ook kan het zijn dat het recht op schadevergoeding van invloed is op de bijstandsuitkering op het moment dat het slachtoffer van letselschade voor het ongeval al een bijstandsuitkering van de gemeente ontving. Mocht er dus sprake zijn van een recht op schadevergoeding en een bijstandsuitkering van toepassing zijn, dan is het zaak om daar voorzichtig mee om te gaan. Laat u dan ook goed voorlichten over uw rechten.
Belasting bij een letselschade vergoeding
Het uitgangspunt is dat over een letselschade vergoeding geen belasting hoeft te worden betaald. Schadevergoeding is bijvoorbeeld geen loon. In de letselschadepraktijk wordt vaak met de aansprakelijke tegenpartij ook en belastinggarantie overeengekomen: mocht de Belastingdienst de schadevergoeding toch als bijvoorbeeld loon of inkomen zien, dan zal de aansprakelijke partij garant moeten staan voor de belastingschade.
Ook kan het zijn dat een recht op schadevergoeding zo groot is dat daardoor, vanwege de omvang van het bedrag, belasting verschuldigd is. Als dat het geval is, dan is dat vaak een aspect dat meegenomen kan worden In de begroting van de omvang van de schade.
Letselschade vergoeding en verzekering
De voornaamste rol van een verzekering in een letselschadezaak is die van de verzekering van de aansprakelijke partij: deze verzekering moet namelijk de schade vergoeden namens de aansprakelijke partij.
Het kan echter zo zijn dat een slachtoffer van letselschade echter ook zelf een verzekering heeft afgesloten die een vergoeding biedt wanneer er sprake is van letselschade. Een belangrijk voorbeeld daarbij is de zogeheten schadeverzekering inzittenden. Deze vergoedt vaak de schade van inzittenden van een auto wanneer er een verkeersongeval plaatsvindt. De vraag of er iemand aansprakelijk is, is dan niet meer relevant.
Ook komt het nog wel regelmatig voor dat iemand een ongevallenverzekering heeft afgesloten. Zo'n verzekering kan soms recht geven op een vergoeding op het moment dat er sprake is van blijvende invaliditeit. En soms komt het voor dat zo'n verzekering ook recht biedt op vergoeding van enkele concrete kosten, zoals medische kosten.
Verder is soms een rechtsbijstandsverzekering relevant. Zo’n verzekering kan soms handig zijn voor het geval Er een rechtszaak moet worden gestart over de letselschade. Zo’n situatie komt echter niet heel vaak voor.
Letselschade advocaat
Als er een andere partij aansprakelijk is, dan is een onderdeel van het recht op schadevergoeding dat de aansprakelijke partij ook de advocaatkosten moet betalen. In de praktijk gaat het doorgaans zo dat de advocaat in overleg met de cliënt de kosten voor juridische bijstand rechtstreeks verhaalt op de aansprakelijke partij. Zodoende is juridische bijstand bij letselschadezaken voor het slachtoffer vaak uiteindelijk gratis.
Keuning Letselschade Advocaten inschakelen?
Bij Keuning Letselschade Advocaten werken in letselschade gespecialiseerde advocaten. Deze advocaten kunnen u met raad en daad bijstaan op het moment dat u te maken krijgt met de gevolgen van een ongeluk en letselschade. Wilt u weten wat wij concreet voor u kunnen betekenen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.