No cure no pay
Regelmatig krijgen wij de vraag of een letselschade advocaat ook op no cure no pay basis werkt. In het letselschaderecht is een no cure no pay afspraak helemaal niet nodig en vaak zelfs verboden.
De mis(ver)standen rondom no cure no pay
Er bestaan de nodige misverstanden over no cure no pay. Bij no cure no pay bestaat nog weleens het idee dat iemand een bepaald deel van zijn of haar schadevergoeding moet afdragen wanneer er een schadevergoeding wordt toegekend.
Dat klinkt in eerste instantie misschien redelijk, maar vaak komt u juist bij een no cure no pay afspraak juist bedrogen uit: vaak is bij mensen namelijk onbekend dat een aansprakelijke partij niet alleen verplicht is om de schade van de persoon zelf te vergoeden, maar ook de kosten van de letselschade advocaat. Wordt er dus schadevergoeding toegekend, dan betekent dat dus vaak óók dat de kosten van de advocaat moeten worden betaald. Daarom is het een misverstand dat iemand een deel van zijn eigen schadevergoeding moet afdragen voor het betalen van de kosten van de letselschade advocaat. De u toekomende schadevergoeding behoort volledig aan u toe te komen: los van de u toekomende schadevergoeding moet de aansprakelijke partij ook de kosten van de letselschade advocaat betalen.
Mag een letselschade advocaat op no cure no pay basis werken?
In hele uitzonderlijke gevallen mag een letselschade advocaat op no cure no pay basis werken. No cure no pay is alleen eigenlijk nooit nodig, omdat een aansprakelijke partij in principe de kosten van de letselschade advocaat moet voldoen.