Schadevergoeding bij een ongeluk met fietser of voetganger
Heeft u als fietser of voetganger een aanrijding gehad met een gemotoriseerd voertuig? Vaak is het dan zo dat u recht heeft op schadevergoeding. De eigenaar van het gemotoriseerde voertuig, of eigenlijk meestal zijn aansprakelijkheidsverzekeraar, moet uw schade dan geheel of gedeeltelijk vergoeden. Dit heeft te maken met de wettelijke bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers.
Wilt u weten wat Keuning Letselschade Advocaten voor u kan betekenen bij een ongeluk in het verkeer? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers
Op het moment dat iemand met een gemotoriseerd voertuig in het verkeer actief is, dan zorgt die voor een bepaald extra gevaar. Met name voor zwakkere verkeersdeelnemers zoals een fietser of voetganger. Daarom heeft de overheid bepaald dat de eigenaar van een gemotoriseerd voertuig in principe opdraait voor het recht op schadevergoeding van de zwakkere verkeersdeelnemer. Doorgaans is het dan de verzekeraar van bijvoorbeeld de auto die de schade vergoedt. Hierop kunnen wel uitzonderingen bestaan, en het kan zijn dat de schadevergoeding niet volledig wordt uitbetaald vanwege bijvoorbeeld een stuk eigen schuld van de zwakkere verkeersdeelnemer.
Belangrijk is dus dat bij de aanrijding van de fietser of voetganger een gemotoriseerd voertuig betrokken is. Vaak is dit gelijk wel duidelijk, maar soms kan daarbij bepaalde typen voertuigen toch wat discussie over bestaan. Gaat het echter om bijvoorbeeld een auto, een motor, scooter of een vrachtwagen, dan is duidelijk dat de wettelijke bescherming voor de zwakkere verkeersdeelnemers geldt.
De wettelijke bescherming voor de zwakke verkeersdeelnemers is eigenlijk opgedeeld in twee leeftijdscategorieën:
Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers jonger dan 14 jaar
Wanneer een kind jonger dan 14 jaar letselschade oploopt bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor, scooter of vrachtwagen, dan heeft het slachtoffer in principe recht op een volledige schadevergoeding. Slechts in hele uitzonderlijke situaties is dat niet het geval.
Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers ouder dan 14 jaar
Ook de verkeersslachtoffers die ouder zijn dan 14 jaar en letselschade oplopen bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde hebben in principe recht op een volledige schadevergoeding. Wel kan dan worden gekeken naar de eventuele eigen schuld van de fietser of voetganger.
Is het ongeluk geheel of gedeeltelijk ontstaan door de schuld van de fietser of voetganger? Dan kan het zijn dat de schade niet volledig wordt vergoed. Vaak wordt de schade dan in ieder geval voor 50% vergoed, tenzij er hele uitzonderlijke situaties aan de orde zijn waardoor dat percentage vervalt.
Als er eigen schuld is bij de fietser of voetganger, dan moet de eigenaar van het gemotoriseerde voertuig of zijn verzekeraar dat aantonen. Lukt dat de verzekeraar niet, dan is de verzekeraar nog altijd verplicht om de schade van het slachtoffer volledig te vergoeden.
Is er sprake van eigen schuld aan het ontstaan van het ongeval en kan de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij dat ook bewijzen, dan kan dit dus betekenen dat de letselschade van het verkeersslachtoffer niet volledig wordt vergoed. Het hangt echter erg van de situatie af of dat echt zo is. Daarbij spelen vele omstandigheden een rol, waaronder ook de ernst van het letsel van het slachtoffer. Wanneer iemand bijvoorbeeld zwaargewond raakt bij een aanrijding, dan kan het zijn dat de letselschade toch volledig moet worden vergoed door de aansprakelijke verzekering.
Is de automobilist, motorrijder, scooterrijder of vrachtwagen doorgereden naar de aanrijding?
Ook dan heeft de fietser of voetganger vaak een goede mogelijkheid om zijn of haar schade vergoed te krijgen. Vaak kan er dan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Die moet de schade dan vaak vergoeden, net alsof er een aansprakelijke verzekeraar (bekend) zou zijn geweest.
Wat is de hoogte van de schadevergoeding na een fietsongeval?
Dit hangt erg van de situatie af. Zo is het recht op smartengeld bijvoorbeeld hoger bij ernstig letsel dan bij licht letsel. Maar tegelijkertijd kan ook bij licht letsel voor het overige het recht op schadevergoeding een behoorlijke hoogte hebben. Stel u bent zelfstandig ondernemer en u kunt niet werken, dan zal het inkomen fors zakken en leidt u dus snel al een flinke schade. Ook bij licht letsel.
Kortom: de hoogte van het recht op schadevergoeding hangt steeds van de situatie af. Win vooral advies in over de hoogte van uw schadevergoeding bij een letselschade advocaat.
Wilt u weten wat uw recht op schadevergoeding is na een fietsongeval of een ongeval als voetganger?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.